Szántai Gábor

Szántai Gábor

Péksüteménytől a vegán smoothie bowl-ig

Zöldellő élő anyagok élősködnek bennem 😱🌱🍌

No nem vírusos vagy bármilyen vagyok, hanem egy ember kísérletet végzek magamon, hogy felülírjam a régi hiedelmeimet. Már ami (jelenleg) a táplálkozást illeti. 🥑

Régebben a reggeli egyet jelentett a kakaóval és a kakaós csigával. Csodás napok voltak… gyerekként. No, de amikor azon kaptam magam 25 évesen, hogy a “beugrom a boltba reggeliért” abban merült ki, hogy vettem néhány péksütit, ami igaz nagyon ízlett amikor ettem, de ez addig tartott. Pár órával később a hasam megfájdult tőle és éreztem, hogy nem feltétlenül jó az irány. Hát még amikor a tejtermékektől a pattanások ellepték a testem… Rájöttem, váltanom kell.

 

Na de milyen alternatívák vannak, ha a környezeted csak egyet ismer?

 

Miután nem vagyok egy gasztrozseni (mert másban vagyok jó), emiatt a táplálkozás témát meghagyom a Nyers séfnek, a Vegán harmónia lakásétteremnek és Lillának, aki egészségfejlesztő és életmódtanácsadó. Kövesd őket, nagyon ügyesek és példamutatóak!

Viszont ami nekem bevált az az, hogy az életemben szinte mindent úgy a legegyszerűbb megváltoztatni, ha megváltoztatod a környezetedet magad körül.

Akár elutazol és új kultúrákat, szokásokat ismersz meg (külföldön és belföldön egyaránt), akár más emberek társaságában töltesz el pár napot, hetet, mint akikkel a minden napjaidat éled. Ahány ház, annyi szokás, így lehet hogy más házakat is megismersz valahol elfogadást és szeretetet kapsz ahelyett, hogy kinéznének Téged azért, mert te egy új dolgot szeretnél bevezetni az életedbe.

 

És hogy mindennek milyen eredményei vannak?

 

Péksütit az elmúlt bő egy évben 2x reggeliztem és max 10x ettem napközben. Helyette törekedtem átállni a gyümölcsevésre és a gyümölcsök általi édességpótlásra csoki helyett. Nem fogytam, nem híztam (nem is volt egyik sem célom), DE ha táplálóbb az étel, kis(ebb) adag is elég tud lenni. Nem kell a gyomromat telerakni, hogy úgy érezzem meg sem bírok mozdulni, mert nem ez az egyetlen fokmérő. A kisebb mennyiségű, élőbb, zöldebb, élettel telibb ételek is megfelelő alternatívaként tudnak szolgálni egy munkanap vagy hétvégi pihenőnap tökéletes kezdésének. Az meg, hogy minimalizálódtak a pattanásaim száma és a hasfájás is elmúlt már csak olyan mellékhatás, amivel az életemet tettem könnyebbé.

A legtöbbször nem az a nehéz, hogy átállj egyik szokásról a másikra, hanem, hogy megtaláld azt a befogadó és elfogadó közösséget, amelyikben igazán önmagadat adhatod megfelelés nélkül. Elfogadó emberek vesznek körbe? Igazán örülök neki! Jó helyen vagy akkor! 🙏 Viszont ha nem, akkor csatlakozz az Újraindítók közössége Facebook csoporthoz, ahol napi szinten újabb inspiráció és elfogadó közösség vár!; illetve, ha új támogató társakat keresel írj egy üzenetet Facebookon vagy Instagramon keresztül és érdeklődj a legújabb szeretetre, elfogadásra és támogatásra épülő Mastermind csoporttal kapcsolatban!

A fénykép a Vegán harmónia Lakásétterem jurtájában készült.

Kövess engem Instagramon is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email