Szántai Gábor

Szántai Gábor

Mit üzen a fejedben szóló zene?

Mindannyiunk számára ismerős az az érzés, amikor a kedvenc zenénk dalszövegét dúdoljuk magunkban. Lehet pár perce hallgattad a zenét, de lehet napok óta nem, ettől függetlenül átéled a koncertet a fejeden belül. Régebben azt hittem, hogy rossz az, ha zenéket hallok a fejemben, de később rájöttem, hogy ha figyelek rá, akkor segít(het). Elmesélek két történetet és kérlek közben figyeld magadat, mert lehet eszedbe jut egy-két korábbi jelenet vagy üzenet az életedből.

Körülbelül két évvel ezelőtt az akkori mentorommal ültünk egy kávézóban és nagyon frusztrált voltam. Kerestem a helyemet, a megoldásokat, el voltam veszve a gondolataimban és segítséget kértem tőle. A konzultáció zajlott, elmondta a meglátásait, észrevételeit én meg hallgattam őt, egyszer csak befejezte a mondanivalóját és elcsendesült. Abban a pár másodpercben, amíg csend volt közöttünk és a háttérben menő zene „felerősödött”. Hirtelen meghallottuk a zenét, egymásra néztünk és ő még jelezte is, hogy hallgasd a zenét. Úgy találkoztunk, hogy kilátástalannak tűnt a helyzetem és nem tudtam mihez kezdjek magammal, erre ez a zene ment a háttérben.

 

Relax! Take it easy! – vagyis Lazíts! Csak nyugodtan!

Hirtelen a konzultáció és zene hatására elárasztott a nyugalom, rájöttem nem kell erőltetnem, nyugodtan is menni fog. Ez volt az első pillanat, amikor – bár akkor még nem a fejemben lévő zene miatt, de – figyeltem a zenés jelekre.

Azóta többször is előfordult utalás az élettől, hogy a fejemben hallható zene által üzen valamit, de most egyet emelek ki.

A második eset az előzőnél is erősebb hatású volt…

Éppen egy hónapok óta tartó nem túl boldog időszak végén jártam, és kezdett megnyílni egy új út előttem. Az új döntések előtt az embert mindig elárasztja a félelem az ismeretlentől és ez ekkor sem volt másként. Kezdett kirajzolódni milyen irányt tudok venni, de a szokásrendszerem és az elmém a komfortzónámon belül akart tartani. Ekkor már 2-3 napja ment az egyik kedvenc zeném refrénje a fejemben, néha hangosan énekeltem is a mondatokat:

„Release the pressure, change your direction. One more time. Release the pressure, change your direction.”

Újra meg újra. Mondhatnám úgy is, hogy még egyszer és még egyszer megismétlődött bennem a refrén, mire ténylegesen kapcsoltam. A dalszöveg magyarul ezt jelenti:

„Engedd el/csökkents a nyomást, válts irányt. Még egyszer… Engedd el/csökkents a nyomást, válts irányt.”

És ekkor hirtelen képzeletben a homlokomra csaptam, hogy ennél már nehezebben lehetne nyilvánvalóbb, lépnem kell az új irányba! Figyeld meg a fejedben zajló koncert szövegét, az üzenetek ott vannak körülötted is!

Neked melyik zene ugrott be? Neked mit üzen a „fejedben lévő koncert”? Csak dúdolászod magadban és élvezed, ha észreveszed, amikor neked szólnak a sorok? Bízom benne mostantól odafigyelsz ezekre a jelekre és segíteni fognak Téged! Zenére fel! 😉

Kommentben bátran írd meg Neked melyik a kedvenc zenéd vagy amelyiknek a szövege a legnagyobb hatással van Rád!

Beszélgessünk együtt a témában az Újraindítók közössége Facebook csoporton belül is! Kattints ide a beszélgetéshez!

Instagramon megjelent a legújabb blogposztom, láttad már?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email