Szántai Gábor

Szántai Gábor

Miért válunk egoistává? Ego vs. lélek

Spirituális értelemben mindannyian egy olyan világból jöttünk, ami kézzel nem megfogható egy olyan világba érkeztünk, amely az anyag-iasságról szól. Mielőtt megfogantunk egy nagy egész részei voltunk, majd a lélek nem-testi állapotából a testi formába kerültünk és megfoghatóvá váltunk.

Utazás a Földre

Választottunk egy testet a földi utunkon való utazáshoz. Testileg már megkülönböztethetővé váltunk egymástól és amikor ez a ’különbözőség’ gondolat elindul a fejünkben valójában pont attól az állapottól kezdünk el eltávolodni, ahonnan jöttünk. A mind-egy állapotból.

Ego vs. lélek

Ugyanis, amíg a nem megfogható világban léteztünk addig mindannyian egyek voltunk, mindannyian megkülönböztethetetlenül egyformák voltunk és ez a kép számomra mindig egy békés együttélést jelenít meg a fejemben, az összetart(oz)ás képét.

Amikor viszont testet választottunk, anyát-apát, családot várost, országot stb., materialista szempontból különbözővé váltunk. Hiszen nincsen két 100%-osan egyforma gyerek, fiú, lány, ember és minden kis apróság, ami különbség különbbé tesz bennünket.

Az elválás

Az elménk, amivel a spirituális lényünk nem rendelkezett egyszer csak elkezd a különbségekre fókuszálni, hogy ki miben másabb és hogy ÉN miben vagyok másabb, mint mások. Miben vagyok jobb, vagy éppen rosszabb. Az összetartozás helyét az összehasonlítás vette át. Ekkor váltunk a szó nem hagyományos értelmében ego-istává, vagyis válunk ego-vezéreltté.

A hírek világa

A hírek világa valójában ego alapú és a különbségeket igyekszik felerősíteni. A hírek arra világítanak rá, hogy mennyivel másabb másik helyen. Kinek mennyivel jobb vagy rosszabb. E jelzők és minőségek alapján igyekszünk magunkat bekategorizálni és ez alapján megfogalmazni, hogy ki is vagyok ÉN?

Ki vagyok én?

Ki vagyok én a világ leggazdagabb emberéhez képest, ki vagyok én a világ legszegényebb emberéhez képest? Ki vagyok én a világ legszebb nőjéhez vagy legférfiasabb férfijához képest? A sort folytathatnám, de szerintem a saját összehasonlítási alapjaidat Te sokkal jobban tudod nálam…

A marketing szerepe az önbecsülésedre

Ebből az összehasonlításból következik az, hogy az értékünket elkezdjük lebecsülni, ugyanis a marketingnek ez a célja, hogy egy olyan – sokszor illúzió – képet mutasson, ami jobb mint, amilyen Te most vagy. Hiszen képzeld el, hogy vajon megvennél egy olyan terméket, aminél Te jobbal rendelkezel?

Nő vs. férfi | Drága vs. olcsó | Jó vs. rossz harca

Nőként megvennéd a „széphaj készletet”, ha neked gyönyörű hajad van? Vajon lecserélnéd-e a gyönyörű hajadat egy csak „szép”-re? Vagy férfiként ha egy gyönyörű sportautód van, vajon lecserélnéd-e egy ütött kopott Wartburgra lyukas kipufogóval és kerekekkel? Gondolom nem. Úgyhogy az ego-vezérelt világ igyekszik Téged beállítani egy alacsonyabb kategóriás termékké, hogy eladhassák neked azt, ami segít neked leküzdeni a különbségedet az illúzió és a jelenlegi éned között.

Az illúzió

Pedig az illúzió maga az önbecsapás.

“Az abban való hit, hogy épp az kell, ami nincs, nem más, mint az őrület meghatározása. Hogy nem valósulsz meg, amíg meg nem szerzed azt a sok mindent… Ez egy illúzió! De tényleg! Semmi többre nincs szükséged!”

/Byron Katie/

A természet

Valójában a természetben is megvannak a különbségek, hiszen például kettő egyforma hópehely sincsen. Ha látsz egy szép hópelyhet önmagában nem biztos, hogy téli hangulatod lesz, viszont, ha sok millió hópelyhet összetapadva, összetart(oz)va látsz akár hóembert tudsz belőle formázni. Vagy akár a kandalló melege mellől tudod nézni a szép havas tájat… szép, mi?

Ugye mennyivel szebb az egy-ség, mint a különb-ség?!
Kép: Photo by Josh Hild on Unsplash

Miért van akkor mégis ego?

Az ego feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megóvja a fizikai testünket, hiszen ezért jött létre. Viszont ahogyan ego-vezéreltté váltál – hiszen mindenkinek van ilyen időszaka csak kinek-kinek mennyi ideig tart – a spirituális összetartó éned kevesebb szerepet kapott.
Ha már látod miért váltál ego-istává láthatod hol tartasz a folyamatban: a hópelyhek különbözőségét nézed még vagy a havas tájat? Azt figyeled miben vagy másabb, mint mások (jobb-vagy rosszabb) vagy azt, hogyan vagyunk egyformák?

A folyamatban vagy…

Bárhol is tartasz jelenleg jó helyen vagy ott. Tanuld meg mindazt magadról, ami Téged itt és most szolgál. Találkozunk ott, ahol mindannyian egyek vagyunk!

Szép napot kívánok neked!

Gábor
Hiedelemrendszer átépítő mentor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email