Szántai Gábor

Szántai Gábor

Hagyománytörő Húsvéti Ünnepeket kívánok!

Eljött a Húsvét időszaka és bár vallásosnak nem tartom magamat, azért nálam a Húsvét nem arról szól, hogy élvezzük a 4 napos hétvégét hátra dőlve TV-t nézve, hanem arról, hogy ilyenkor mindig összejön a család. Hozzáteszem a lányok általában már inkább menekülnek a locsolás elől 70 év alatt (kivéve a három unokahúgomat), de ettől még együtt a család.

Most, 2020-ban kiterjesztett húsvéti ünnepeket kaptunk, hiszen lassan 1 hónapja együtt a család, ennek minden előnyével és hátrányával együtt, DE a Húsvét az Húsvét évek, évtizedek, évszázadok óta. Csak idén máshogy.

Mi Húsvétkor minden évben kiöltözünk szépen, kölnivel felszerelkezünk és vagy rögtönzünk egy verset vagy egy klasszikust dobunk be a (70+-s) csajoknak, amiért ők cserébe húsvéti sonkát, tojást, jó erős valódi tormát, amitől minden folyik… kapunk és közben beszélgetünk az elmúlt egy évről. Igen, a család egy részével évente találkozom, viszont évről évre mindig húsvétkor. Ez most nem lesz és nem csak azért, mert az elmúlt egy évben törekszem a vegán életmódra is, amiben a Nyers séf és Donáth Lilla példája sokat segít, hanem mert idén nem találkozunk egymással személyesen.

Azonban, amikor egy hagyomány megkérdőjeleződik, vagy nem úgy valósul meg lehetőségünk van újfajta megoldást keresni. Az elmúlt húsz év húsvétjaiban nálunk mindig a beszélgetések voltak a közös elemek, beszélgetünk 1 év után hogy kivel mi történt. Tehát valójában a beszélgetést kell idén is megteremteni annak érdekében, hogy teljes legyen az ünnep. Lehet, hogy nálad nem a beszélgetést, hanem a pihenést adja a húsvét, de az is lehet, hogy kirándulást vagy akár a templomi misét/Isten tiszteletet is adhatja az ünnep. Ezekre mind-mind van megoldás 2020-ban.

El kell térnünk a korábbi szokásainktól, de nem kell eltérnünk a megélt élményeinktől!

Figyelj arra, hogy pontosan mi hiányzik a húsvétból! Azt a hiányt töltsd be az életedben és ne csak a körülményeket, mint utazás, kapok locsolási pénzt stb., hanem azt a belső vágyat, amit évről évre ki tudsz elégíteni a húsvéti időszakban! Keresd meg, hogy számodra ott belül mit ad az ünnep!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked #gáborosan

A húsvét a karácsonyhoz hasonlóan értünk van. Figyelj arra, hogy megéld az ünnepet és ne csak megúszni akard!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email